C-Bright- schoudertas-relatiegeschenk

Zijn gadgets en relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar?

Zijn gadgets en relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar?

C-Bright informeert je graag over alle aspecten die rechtstreeks en onrechtstreeks met onze corebusiness te maken hebben. Een vraag die wij vaak krijgen is of gadgets en relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar zijn. Om die vraag met kennis van zaken te beantwoorden gingen we te rade bij communicatiestrateeg Thomas Hendrikx van Fiscadvies. Hij schreef voor ons een blog over het onderwerp.

100 %, 50 % of 0 %? Hoe zit het met de fiscale spelregels rond relatiegeschenken en gadgets? En wat met sponsoring?

Een professioneel imago opbouwen en je naamsbekendheid vergroten is essentieel om je bedrijf te laten groeien. Gelukkig heb je veel mogelijkheden om de visibiliteit van je bedrijf te vergroten. Denk maar aan relatiegeschenken, reclameartikelen of handelsmonsters. Maar aan die opties hangt natuurlijk ook een kostenplaatje vast. Kosten die je soms wel, soms niet of soms gedeeltelijk fiscaal in mindering kunt brengen.

De fiscus maakt namelijk een onderscheid tussen beroepskosten die niet, gedeeltelijk of volledig fiscaal aftrekbaar zijn. Wil je onaangename verrassingen voorkomen en op de meest interessante manier je naamsbekendheid vergroten? Zorg er dan voor dat je weet in welke categorie je ‘investering’ valt.

Relatiegeschenken: fiscaal aftrekbaar onder voorwaarden

Een fles champagne, een boeketje bloemen, een powerbank … De fiscus plaatst de meest uiteenlopende items onder de noemer relatiegeschenken. Om fiscaal als relatiegeschenk beschouwd te worden:

• moet je geschenk een zakenrelatie of klant als bestemmeling hebben;
• moet je je geschenk in het kader van een beroepsrelatie aan een zakenrelatie of klant geven (bijvoorbeeld als blijk van appreciatie voor de samenwerking);
• mag je bedrijf het geschenk niet zelf vervaardigen of verkopen.

Voldoet je relatiegeschenk aan die voorwaarden? Dan mag je het in de regel voor 50 % fiscaal aftrekken van je belastbare winst. Zorg er wel voor dat de aankoopprijs minder dan 125 euro is. Anders wordt je klant of leverancier belast op dat relatiegeschenk. En dat is uiteraard niet de bedoeling.

Andere spelregels voor gadgets

Voor gadgets gelden er andere regels. Voor de ficus is een gadget een cadeautje dat je op grotere schaal uitdeelt aan een breed publiek om je naamsbekendheid te vergroten. Ben je onlangs nog naar een beurs geweest? Dan ben je waarschijnlijk thuisgekomen met een lading pennen, latjes of koffiemokken. Allemaal gadgets en geen relatiegeschenken.

Gadgets als reclameartikel: volledig fiscaal aftrekbaar

Gadgets zijn reclameartikelen als ze ‘opvallend en blijvend de benaming van de schenkende onderneming dragen’. Is die voorwaarde vervuld? Dan zijn je gadgets voor 100 % fiscaal aftrekbaar van je belastbare winst. Bovendien zijn gadgets als reclameartikelen perfect om je leuke huisstijl in de kijker te plaatsen!

Handelsmonsters: fiscaal interessante proevertjes

De staaltjes die je in een parfumerie krijgt, zijn een bekend voorbeeld van handelsmonsters. Hoe klein je aankoop ook is, je gaat vaak naar huis met heel wat proevertjes om te kijken wat bij je past. Handelsmonsters zijn fiscaal interessant omdat ze voor 100 % fiscaal aftrekbaar zijn als je onderneming zelf de items produceert of verkoopt. Je bent niet verplicht om ze in een andere vorm aan te bieden om van reclameartikelen te spreken.

Sponsoring ook aftrekbaar?

Een bedrag dat je sponsort kun je ook voor 100 % inbrengen als aftrekbare beroepskost als je bedrijf er in ruil reclame voor terugkrijgt. Je moet bij een controle je sponsoruitgaven wel voldoende kunnen linken aan je professionele activiteiten. Want je maakt die kosten met het oog op extra professionele inkomsten.

Nog even dit. Er zijn binnen de fiscaliteit veel uitzonderingen. Wil je op zeker spelen? Neem dan contact op met je boekhouder voor je een investering doet om je naamsbekendheid en visibiliteit te vergroten.

Ben je op zoek naar een origineel relatiegeschenk of een tof gadget?

Contacteer C-Bright