Veiligheidskleding-C-Bright-Reflectie-3

Bedrijfskleding, werkkleding of veiligheidskleding?

Alle verschillen en aandachtspunten op een rijtje

Laten we één misverstand alvast de wereld uit helpen: niet alle kleding die je op het werk draagt, valt onder de noemer ‘werkkleding’. Zelfs niet als het gaat om kleding die door de werkgever is aangeboden of opgelegd. 

Als het gaat om bedrijfskleding, werkkleding of veiligheidskleding kan je alle kanten op. Een duidelijk zicht op de voornaamste verschillen en aandachtspunten dringt zich op. Meteen ook de bestaansreden voor en onderwerp van onderstaand blogartikel.

Disclaimer: Deze blogpost is informatief bedoeld en is geen vervanging van professioneel advies op het gebied van veiligheid- en bedrijfskleding.

Bedrijfskleding: professionele indruk voor een sterk merk

Bedrijfskleding is kleding die bedoeld is om een uniforme en herkenbare uitstraling te creëren. Dit type kleding is niet gelinkt aan bevuilende of risicovolle activiteiten. Wel aan het intern en extern uitdragen van de waarden van je merk: naar je klanten maar ook naar medewerkers. 

Imponeer je klanten

Stijlvolle bedrijfskleding maakt een goede indruk op je klanten. Of je nu actief bent in de horeca, zorg, bouw of eender welke andere sector waar je team jouw klanten in de ogen kijkt, met modieuze bedrijfskleding die jouw merk belichaamt maak je beslist een professionele indruk.

Charmeer je medewerkers

Gepersonaliseerde bedrijfskleding is een doeltreffend instrument om de band met je medewerkers te versterken. Vier bijvoorbeeld die speciale mijlpaal van je bedrijf door hen een fijn kledingstuk te schenken dat ze in hun vrije tijd kunnen dragen. Zo worden je medewerkers ook buiten de werkuren echte merkambassadeurs voor jouw onderneming. 

Psssst… Heb je onze gratis gids al ontdekt?

Download hem hier:
In 5 stappen van medewerkers naar merkambassadeurs

Kies voor kwaliteit

Investeer in bedrijfskleding van goede kwaliteit. Zo ben je gerust dat:

  • Je bedrijfskleding lang meegaat
  • Er geen slordigheden ontstaan die je professionele indruk ondermijnen zoals losse naden, vervagende prints…
  • Je medewerkers je bedrijfskleding met plezier en trots dragen

Kies voor comfort, slijtvastheid en functionaliteit

De definitie van werkkleding wordt in België vastgelegd door de Federale Overheidsdienst voor Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg

Wat verstaat de overheid onder werkkledij?
Werkkledij wordt gedefinieerd als “kledij die door de werkgever ter beschikking wordt gesteld en die bestemd is om te vermijden dat de werknemer zich vuil maakt door de aard van zijn activiteiten.”

Belangrijke kanttekening is dat de activiteit geen risico’s mag inhouden en niet verplicht tot het dragen van veiligheidskledij. Werkkleding en veiligheidskleding zijn namelijk geen synoniemen.


Meer weten over de verplichtingen van werknemer en werkgever in verband met werkkleding?

Securex zet enkele veel gestelde vragen op een rijtje in hun publicatie “Werkkledij: wanneer verplicht en wie betaalt?”. 


Kies voor comfort, slijtvastheid en functionaliteit

Werkkleding is bedoeld voor beroepen die fysieke arbeid vereisen. Denk aan bouwvakkers, monteurs, schilders en andere vakmensen. Dit is wat zij belangrijk vinden:

  • Comfort: blijft perfect zitten tijdens bukken, reiken, hurken of stappen
  • Slijtvastheid: kan tegen een stootje 
  • Functionaliteit: met extra zakken, afneembare mouwen, ventilatieopeningen…

Veiligheidskleding: bescherming boven alles

Safety first! Dit is niet enkel een principiële beslissing die je als werkgever neemt. In België is er ook een strenge wetgeving die bedrijven verplicht om zorgzaam om te springen met de persoonlijke veiligheid van werknemers

Veiligheidskleding valt onder de definitie van Persoonlijke BeschermingsMiddelen (PBM) op de werkvloer. Gedetailleerde informatie over de definitie, risicoanalyse, voorwaarden, keuze en gebruik van PBM vind je op de website van FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Enkele voorbeelden van risico’s die verplichten tot het dragen van aangepaste veiligheidskleding zijn: vallende objecten, stof, chemicaliën, hitte, gevaarlijke machines, ziektekiemen, verkeersongelukken, elektrische schokken…

Mik hoger dan de norm

Veiligheidskleding is het laatste redmiddel wanneer jouw medewerker zich in een gevaarlijke situatie bevindt. De overheid legt specificaties op om bescherming te garanderen op basis van een risicoanalyse

Als werkgever ben jij de specialist in de werkomstandigheden van jouw personeel. Gebruik daarom al je expertise om hoger te mikken dan de norm. Want elk bedrijfsongeval is er één te veel.

Duurzame en gepersonaliseerde kleding

Bij C-Bright gaan we verder dan kwaliteit, comfort en functionaliteit. We werken met leveranciers die zich inzetten voor milieuvriendelijke productieprocessen en zetten zo volop in op duurzaamheid van ons aanbod. Ook bieden we volledige personalisatie naar jouw werkomstandigheden en branding.

C-Bright helpt je verder!

Bij C-Bright maken we je het graag gemakkelijk. Wij hebben alles in huis voor kleding die professionaliteit uitstraalt, comfortabel is en bovendien de veiligheid op de werkvloer garandeert. Onze experten begeleiden je bovendien met een glimlach en bakken ervaring.
Neem snel contact op, we helpen je graag!

Dit vind je vast ook interessant